Consells sobre l'ús dels articles pirotècnics

· Els focs artificials resultaran més brillants i més espectaculars si els disparem d’esquena a la dirección del vent i, a més, evitarem el risc de cremades per l’acció de les espurnes.

No ens hem de guardar cap article pirotécnic a les butxaques. Es poden encendre i explotar-nos al damunt.

No hem de posar mai la cara ni cap membre a sobre o devant de qualsevol article pirotècnic encès. Si ho fem, podem patir greus cremades, accidents oculars i / o traumatismes.

Procurem encendre el ble per l’extrem, perquè ens doni temps d’enretir-nos.

Les candeles romanes que no estiguin provistes de mànec especial, hem de fixar-les en un forat o en un test amb terra o amb sorra per no cremar-nos.

Els coets voladors, no els hem de disparar mai agafats de la mà, ni amb la barnilla trencada, ni en un lloc amb risc d’incendi ( a la muntanya, a llocs amb arbusto secs, etc.). Hem de disparat-los col.locats en una posteta, preparada convenientment amb armellas. Així evitarem fre-nos mal o provocar un incendi.

Si l’article falla en encendre’l, no l’hem de tocar fins que no hagin passat 30 minuts. L’hem d’inutilitzar deixant-lo en remull durant una nit.

No hem de llançar coets, globos o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 mts. del bosc. Podríem calar-hi foc i provocar un incendi forestal.

Hem de tancar les portes i finestres quan hi hagi focs d’artifici al carrer. Així evitarem el risc que el nostre habitatge séncengui.

Quan utilitzem focs artificials, hem de vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fácilmente i els vapors poden explotar.

No hem de llançar cap petard sobre algú altre. Podem ferir-lo greument.

No hem de tallar el tro final d’una traca. La seva explosió fora de la traca ens podria fer molt de mal.

Hem de fixar bé les rodes d’artifici. Així evitarem que cremin incontroladamente.

No hem de ficar trons dins de totxanes ni ampolles, perquè, en explotar, fan metralla Que surt incontroladamente.

No hem de tirar cap coet amb la canya trencada, perquè sortirà en una dirección inesperada i pot explotar malament.